Rougeto(-di-gros-fru)
Oenothera pycnocarpa
Onagraceae
Autre noum : Erbo-dis-ase.
Nom en français : Onagre au fruits épais.
Descripcioun :Aquest Oenothera èi lou mai grand, que pòu faire mai de 2 mètre d'aut. Flouris tre la fin de juliet e fai pas, pèr lou gènre, de flour forço grando. Li fueio soun en formo de lanço e di proun noumbrouso proche l'inflourejado. Li sepalo soun peludo (fotò).
Usanço :La rougeto nous vèn d'Americo dóu Nord. Se manjon, li racino (cuecho), li fueio (coume d'espinard), li flour (en ensalado) emai peréu li grano que dounon d'òli richo en oumega-3. Li racino de rougeto soun vertuouso contro lou mau de vèntre.
Port : Grando erbo
Taio : 0,8 à 2,5 m
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Renadivo mounoucarpico
Gènre : Oenothera
Famiho : Onagraceae
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido :
Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Champ
- Mar
- Sablo
Estànci : Mesoumediterran à Coulinen
Couroulougi : Óurigino Americo-Nord
Ref. sc. : Oenothera pycnocarpa G.F.Atk. & Bartlett, 1913
Sarsifi
Tragopogon porrifolius subsp. eriospermus
Asteraceae Compositae
Àutri noum : Salsifi, Racino.
Noms en français : Salsifis blanc, Salsifis à feuilles de poireau.
Descripcioun :Lou sarsifi trachis d'eici d'eila dins li prado umido proche de mar. Se pòu trouba naturalisa qu'èi cultiva. Es un barbabou di flour roso, grand e verdau. Pamens li petalo soun mai longo (gaire pu courto que li bratèio) e retoumbon pas à la flourido, au contro di barbarbou que podon agué de flour claro.
Usanço :A li mémis usanço que lou barbabou. Èi cultiva pèr sa racino bèn couneigudo e richo en inulino. Li fueio soun tambèn bono pèr l'ensalado champanello.
Port : Grando erbo
Taio : 50 à 150 cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Tragopogon
Famiho : Asteraceae
Famiho classico : Compositae
Tribu : Cichorieae
Ordre : Asterales
Coulour de la flour :
Roso
Petalo : >6
Ø (o loungour) flour : 3,5 à 5 cm
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 400 m
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Mai à jun
Liò : Prado umido
Estànci : Mesoumediterran
Couroulougi : Estenoumediterrano-Nord
Ref. sc. : Tragopogon porrifolius subsp. eriospermus (Ten.) Greuter,
(= Tragopogon eriospermus Ten., 1823 )